Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h

Letní superbowl se švestkovým chutney

Dopřejme si lehký letní oběd či brunch, který nám zároveň dodá potřebnou energii. Na našich nových receptech na letní superbowl a pikantní švestkové chutney si jistě pochutná každý.

 

 

Letní superbowl (1 porce)

vhodná na pořádný brunch, oběd či večeři

varianta s tuňákem nebo veganská s trhanou hlívou

  • uvařená černá čočka Beluga (cca 200g)
  • hrst baby špenátu
  • hrst oblíbeného čersvého salátu 
  • grilovaná 1/4 cukety 
  • 1–2 menší grilované mrkve 
  • 1/4 najemno nakrájené salátové okurky 
  • 3–4 najemno pokrájené ředkvičky
  • čerstvý hrášek ze 3–4 lusků
  • bio citrón
  • himalájská sůl
  • pepř
  • Trikatu (na ochucení tuňáka)
  • Digestive mix (na ochucení hlívy )
  • 150–200g plátek tuňáka z kontrolované­ho chovu
  • ve veganské verzi použijeme 4–5 větších kusů hlívy ústřičné

na servírování:

  • švestkové chutney – viz níže
  • menší hrst posekaného koriandru nebo petrželky
  • extra panenský olivový olej
  • nasekané a opražené ořechy a semínka 

Zeleninu zakápněte extra panenským olivovým olejem, podle chuti osolte, opepřete a promíchejte aby byla dobře pokrytá. Zeleninu poté grilujte či upečte v troubě až bude měkká a zlatavá. 

Zeleninu a listovou zeleninu zakápněte extra panenským olivovým olejem a čerstvě vymačkanou šťávou z citrónu, podle chuti osolte a opepřete a promíchejte, aby byla dobře pokrytá.

Postup:

Čočku obvykle vaříme z dvojnásobné dávky, tak jako rýži, jáhly, quinou a další obiloviny a luštěniny. Poté uchováváme ve sklenicích v lednici a máme tak vždy po ruce zdroj zdravých bílkovin a také si ušetříme čas v kuchyni. Černá čočka má kouzelnou schopnost proměnit každé lehké jídlo v pořádný přísun energie. V dnešním receptu je také našim favoritem právě černá čočka, protože i po uvaření zůstává kompaktní a je hezky pevná a nemazavá.

Čočku propláchněte pod tekoucí vodou a dejte vařit do hrnce na 20–25 minut, čočka by měla být ve vodě kompletně ponořená. Pro lepší chuť čočky ji zkuste uvařit v zeleninovém vývaru nebo do vody přidat bobkový list. Ke konci vaření vmíchejte podle chuti k čočce himalájskou sůl a sceďte ji. Čočku, kterou nespotřebujete na náš recept, můžete v lednici uchovávat až 1 týden!

Čočku promíchejte s trochou olivového oleje či dipu (švestkového chutney) a dejte do větší mísy společně s připravenou zeleninou. V ma­sové verzi přidáme tuňáka, kterého jsme si okořenili kořením Trikatu a himalájskou solí a zprudka jej opekli z obou stran na rozpálené pánvi s olejem. Ve veganské verzi si očistíme hlívu a necháme ji 20–30 minut “vypotit”. Jednoduše hlívu v rukou natrhejte na menší kousky a dejte na pánev (bez oleje!). Pánev musíte zatížit větším hrncem – ideálně naplněným vodou a průběžně vodu, kterou bude hlíva pouštět, odlévat. Jakmile hlíva pustí všechnu vodu, sundejte z pánve hrnec, vlijte k hlívě kapku olivového oleje a posypte zhruba 2 PL koření Digestive mix a ještě cca 5–10 minut hlívu na pánvi opékejte, na konci podle chuti lehce dosolte. Ve výsledku budete mít křupavé kousky plné chuti, které se perfektně hodí jako náhrada trhaného masa do různých tortil, bowls nebo například burgerů. Obsah naší bowl servírujte se švestkovým chutney (nebo třeba hummusem, jogurtovým dipem, hořčičným dipem), posypanou čerstvými bylinkami, praženými ořechy a semínky a nezapomeňte vše zakápnout olejem.

Chutney neboli čatní je pikantní marmeláda. Skvěle se hodí k masu, sýrům a také k zelenině. Omáčka patří do indické kuchyně a pokud ji neznáte, určitě stojí za vyzkoušení!

počet porcí: 3–4 skleničky velké 150ml

Ingredience:

  •    400g vypeckovaných švestek
  •    1/2 cibule
  •    1 velký stroužek česneku
  •    50ml vinného octa
  •    1–2 PL portského vína (lze vynechat nebo dát lžičku balzamika)
  •    5–6 PL třtinového cukru
  •    1/4 ČL mletého zázvoru
  •   1–4 hřebíčky
  •    špetku skořice
  •    špetku chi­lli
  •    sůl

Postup:

Cibuli nakrájejte a nechte zesklovatět na oleji. Přidejte nasekaný česnek a restujte cca minutu. Přidejte nakrájené švestky, portské víno, ocet, cukr, sůl i veškeré koření a na mírném plameni nechte prubublat zhruba 15–20 minut, dokud se švestky nezačnou rozvářet. Poté tyčovým mixérem rozmixujte do požadované konzistence a ještě horké nalijte do vyvařených skleniček.

Chutney doporučujeme plnit do menších skleniček. Po naplnění skleničky otočte na čtvrt hodiny dnem zvhůru. Nebo je můžete zavařit klasicky v hrnci s vodou na 80 stupňů cca 20 minut. Chutney můžete skladovat i mimo lednici. Otevřené je dobré spotřebovat zhruba do 2 týdnů.

Děkujeme!

 Že navštěvujete náš blog.

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog