Recept | Sváteční menu Ecce Vita

Inspirujte se svátečním menu Ecce Vita. Pochutnat si tentokrát můžete na zdravém houbovém kubovi, kokoskách s kapkou Nutrijamu a chutném svařeném vínu, plném těch nejkvalitnějších surovin.

Kokosové sušenky s Nutrijamem (cca 20–25 kousků)

Ingredience:

  • Nutrijam
  • 1 a 1/2 hrnku bio strouhaného kokosu
  • kokosové máslo
  • 1 hrnek mletých mandlí 
  • 1/4 hrnku javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • špetka himalájské soli

 

recept_susenky.jpg

Postup:

Troubu předehřejte na 130°C a v míse smíchejte kokos s mandlemi, sladidlem, 1/4 hrnku povoleného kokosového másla, vanilku a sůl a dobře společně promíchejte. Měla by vzniknout měkká a lepivá směs. Lžičkou dávejte menší porce na papírem vyložený plech, poté lehce splácněte a prsty vytvarujte uprostřed důlek. Ten naplňte Nutrijamem nebo oblíbenou marmeládou. Sušenky pečte cca 35–40 minut, na posledních 5 minut zvyšte stupně na 145. Kokosky kontrolujte aby se nespálily. Po vyndání z trouby je nechte ještě alespoň 10 minut dojít na plechu. Sušenky mohou být po vyndání z trouby měkké,  chladnutím se ale zpevní. Skladujte v uzavřené nádobě. 

Svařené víno

Ingredience:

 

svarene_vino.jpg

Postup:

Hřebíček zapíchejte do omytého pomeranče. Příprava je velmi snadná. Víno společně s cukrem a ostatními ingrediencemi zvolna ohříváme tak dlouho, než se jeho teplota přiblíží k varu. Vyvarujte se vaření vína,  zároveň by také vyprchávat alkohol. Před podáváním nezapomeňte odstranit koření.

Houbový Kuba

Ingredience: 

  • 300 g kroupy 
  • 100g sušených hub
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce másla
  • 1 – 2 drceného kmínu
  • 1 – 2 lžičky sušené majoránky
  • 3 – 4 větvičky tymiánu
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1 lžička trikatu
  • himalájská sůl
  • máslo na vymazání formy

 

houbovy_kuba.jpg

Postup:

Na tento recept večer předem namočte zvlášť kroupy a houby do vody.. 

Kroupy poté slijte, propláchněte, zalijte novou vodou, osolte a uvařte doměkka. Bude to trvat cca 30 minut. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a opečte cibuli dozlatova. Houby slijte a část vody z namáčení si nechte na podlití krup. Houby přijdete na zesklovatěnou cibulku a pár minut opékejte společně s kořením. Troubu předehřejte na 180 °C, zapékací formu vymažte máslem. Uvařené kroupy sceďte a vsypte ke směsi hub. Restujte za občasného promíchání cca 10 minut. Dochuťte ještě solí, pepřem a kořením. Česnek oloupejte, prolisujte ke kroupám, promíchejte a opékejte. Kdyby se směs připalovala, můžete ji podlít trochou vody z namáčení krup nebo zeleninovým vývarem pro intenzivnější chuť. Ke zjemnění doporučujeme přidat máslo. 

Směs přesuňte do pekáče vymazaného máslem, uhlaďte povrch a zapečte v předehřáté troubě 15 minut dozlatova. Houbového kubu podáváme lehce posypaného najemno nakrájeným pórkem se snítkou tymiánu.

 

Děkujeme!

 Že navštěvujete náš blog.

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog 

Mohly by vás také zajímat recepty: Kičadi – ájurvédská specialitaLetní ovocné nanukyZdravá snídaně pro naše maminky

 

Dotaz

  • Sdílet na facebooku

Email pro obnovení hesla

Vítejte na eshopu plném informací o zdravém životním stylu

Nová registrace | Zapomenuté heslo | Přihlášení velkoobchod

Přihlášení