Strava se zaměřením na podporu funkce
štítné žlázy, tvorbu hormonů a jejich konverze na aktivní formu T3
Recepty nejsou vhodné pro autoimunitní
onemocnění štítné žlázy. Pokud je hypofunkce způsobená jiným
činitelem než nutričním nedostatkem, tak je důležité se zaměřit na
primární příčinu.

Předkrm – Polévka
Polévka s nudlemi z kořenové zeleniny, mungo fazolkami, řasy
Wakame s praženými dýňovými semínky, para ořechy a lahůdkovým
droždím.
Ingredience
na polévku
- 2 PL ghee
- 1 cibule
- ½ pórku
- ¾ hrníčku mungo fazolek (nejlépe přes
noc namočit)
- Hrst řas Wakame
- 1,5 – 2 litry
zeleninového/masokostního vývaru
- Koření: plátek čerstvého zázvoru,
badyán, skořice celá, 2 bobkové listy, 4 hřebíčky
- Mořská sůl
Ingredience na
nudle
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/8 bulvy celeru
- 1/8 dýně Hokaido

Zdobení
- 2 hrsti dýňových semínek (nutné předem
namočit)
- Hrst para ořechů
- 2 PL lahůdkové
droždí
- Mořská
sůl

Postup
- Na ghee lehce restujeme cibulku a pórek. Když je cibulka zlatavá, tak
přidáme koření a necháme provonět.
- Přidáme 1,5 – 2 litry vývaru, nabobtnané, opláchnuté mungo fazole
a řasu Wakame. Vaříme přibližně 30–40 minut, dokud mungo fazolky nejsou
pěkně měkké.
- Na přípravu nudlí potřebujeme buď spiralizér, speciální škrabku
nebo struhadlo.
- Když jsou mungo fazole měkké, tak do polévky přidáme zeleninu a
vaříme přibližně 5 minut, aby byla na zkus.
- Dýňová semínka a para ořechy rozkrájíme najemno a na pánvi restujeme
dozlatova, tím, že jsou dýňová semínka aktivovaná, tak to chvíli trvá,
než se vysuší. Restovaná semínka a ořechy si připravíme do mističky,
kde je smícháme se solí a lahůdkovým droždím.
- Polévku posypeme připravenou směsí a můžeme ozdobit čerstvou
petrželkou nebo koriandrem.
- Dobrou chuť.

Dezert – Čokoládové pralinky
Ingredience
- 6 PL nealkalizovaného kakaa
- 6 PL RAW kokosového oleje
- 2 PL surového medu
Náplň
Postup
- V mističce smícháme všechny ingredience na čokoládu. Pokud máte doma
chladno a kokosový olej je ztuhlý, tak množství potřebné na čokoládu
položte v mističce na topení, kokosový olej se roztaje.
- Kokosové máslo si můžete koupit, pokud máte trochu výkonnější
mixér, tak to zvládnete doma. Alespoň 500 g kvalitního strouhaného kokosu
vložte do mixéru a mixujete, dokud nevznikne krásně tekuté „máslo“,
které v chladnější místnosti opět ztuhne. Můžete přidat špetku soli a
skořice.
- Formičku na čokoládu naplníme do ¾, zbytek doplníme kokosovým
máslem, který se z velké části propadne do čokolády. Vždy je nutné
pracovat s čokoládou a máslem, které jsou v tekuté podobě.
- Hotové pralinky vložíme na 30 minut do mrazáku, když jsou ztuhlé, tak
je vyloupneme z formy a přendáme do sklenice, kterou uskladníme
v lednici.
- Pozor, pralinky patří z ledničky přímo do pusy, rychle tají, ale
proto jsou tak výborné na ranní ovesné kaši.
- Recept stvořený pro milovníky ledové čokolády.

Zajímá vás, proč
jsme sestavili pokrmy právě z těchto potravin?
- Jód a tyrosin jsou základními stavebními kameny hormonů štítné
žlázy. Nedostatek jódu, ale i jeho nadbytek, blokuje produkci hormonů
štítné žlázy.
- Hormony štítné žlázy jsou T4 (tyroxin) a T3 (trijodthyronin). Zinek,
selen a měď jsou kofaktory pro enzym, který hormony T4 a T3 přeměňuje na
nejaktivnější volnou T3 formu.
- Vitamín A hraje klíčovou roli pro přijmutí jódu štítnou
žlázou.
- Vitamíny skupiny B jsou potřebné pro tvorbu energie. Lidé s hypofunkcí
štítné žlázy často trpí únavou. Ke zlepšení těchto projevů je dobré
se fokusovat na stravu bohatou na vitamíny skupiny B.
- Dále je zaznamenáno, že hypofunkce štítné žlázy je často spojena
s deficiencí hořčíku. Tito lidé pak trpí křečemi, bolestmi svalů a
kloubů.
A která z potravin
obsahuje, jaké vitamíny a minerály?
Jód: mořská řasa Wakame
Tyrosin: mungo fazole, para ořechy, kokos
Zinek: mungo fazole, dýňová semínka, para ořechy, kokos
Selen: para ořechy, kokos
Beta-karoten: dýně, mrkev
Hořčík: kakao
Měď: kokos
Vitamíny skupiny B: lahůdkové droždí, kokos
Děkujeme!
Že navštěvujete náš blog.
Pokud máte
jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a
nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog
Mohly by vás také zajímat
recepty: Kičadi –
ájurvédská specialita, Letní
ovocné nanuky, Zdravá
snídaně pro naše maminky