Čokoláda
Čokoláda pochází z Mexika, kde kakaový strom pěstovali Mayové, Inkové a Aztékové. Zpočátku byla čokoláda považována jako afrodiziakum a byla dostupná pouze pro bohaté. Později byla čokoláda pro její vysokou cenu nahrazena kávou a čajem jako hlavním nápojem. Nakonec se však čokoláda stala oblíbenou lahůdkou ve většině rozvinutých zemí včetně Evropy a Severní Ameriky.
V minulosti byl čokoládový nápoj pro své zdravotní účinky považován za "nápoj bohů" a tato asociace dala vzniknout vědeckému názvu kakaovníku Theobroma cacao, z řeckých slov theo (Bůh) a broma (nápoj). Vděčíme za to švédskému přírodovědci Carl Von Linné (1707–1778). Ve skutečnosti je tento název symbolem sociálního, náboženského a ekonomického významu čokolády v kulturách Nového i Starého světa.
„Čokoláda“ je potravina připravená z pražených kakaových bobů. Jak se pozná kvalitní čokoláda? Má minimum ingrediencí, má vůni, má chuť, má aroma, nemá bílé skvrny, je krásně křupavá, nemá žádné konzervanty či jiné chemické přísady.
![Divoká 100% bio čokoláda Oialla bez cukru](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.eccevita.cz/user/shop/detail/2250_divoka-100--bio-cokolada-oialla-bez-cukru.jpg?64a7da1d
)
Organická hořká čokoláda z divokých kakaových bobů Beniano. Je...
![Divoká 72 % bio čokoláda Oialla](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.eccevita.cz/user/shop/detail/2140_divoka-72-bio-cokolada-oialla.jpg?64a7da3e
)
Organická 72% hořká čokoláda z divoce rostoucích kakaových...
![Divoká 78 % bio čokoláda Oialla](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.eccevita.cz/user/shop/detail/2253_divoka-78-bio-cokolada-oialla.jpg?64a7da46
)
Organická hořká čokoláda z divoce rostoucích kakaových bobů...