Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h

3-chodové velikonoční menu

Přejeme vám šťastné a hlavně zdravé Velikonoce. A jak takové zdravé Velikonoce mohou vypadat? Inspirujte se naším velikonočním menu, které je plné jarních barev a především kvalitních ingrediencí od Ecce Vita. Dobrou chuť a nezapomeňte nám napsat do komentářů, jak vám menu chutnalo.

1. Hrášková polévka s brokolicí a mátou

 

Ingredience na porci pro 4 osoby:

  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 oloupaná červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oloupaného nasekaného zázvoru
  • 300g mraženého hrášku
  • 250g brokolice
  • 500ml zeleninového vývaru
  • himalájská sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • 300g kokosového mléka v plechovce
  • hrstka máty

Na servírování

  • Orestovaná dýňová semínka
  • Olivový olej
  • Sušené plátky růží
  • Nasekaná mátá
  • Pár kapek kokosového krému

Postup:

  1. Na oleji orestujeme posekanou červenou cibuli a po chvíli přidáme hrášek a pokrájenou očištěnou brokolici. Zázvor posekáme na menší plátky a přidáme následně k zelenině. 
  2. Po pár minutách, jakmile se zelenina zarestuje, přidáme zeleninový vývar a vaříme do změknutí zeleniny cca 15 minut. Polévku nezapomínejme občasně promíchat aby se nepřipálila.
  3. Před koncem vaření prolisujeme stroužky česneku a poté, co polévku odstavíme do ní můžeme vmíchat kokosové mléko.
  4. Polévku dobře do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem a ochutíme solí a pepřem dle vlastních preferencí. Na konec do polévky přidáme šťávu z půlky citrónu a vmícháme hrst posekané čerstvé máty.

TIP: Polévku podáváme s opraženými dýňovými semínky, plátky sušených růží a kapkou olivového oleje a kokosového mléka.

 

2. “Vajíčková” pomazánka z tofu

 

 

Ingredience:

  • 1 balení tofu natural (180g ±) 
  • 1 – 2 kávové lžičky černé soli 
  • 1 polévkové lžíce plnotučné nebo kremžské hořčice
  • 1 – 2 polévkové lžíce sojanézy
  • 2 – 3 kávové lžičky kurkumy na obarvení
  • 1– 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí 
  • 1 kávové lžičky bio dlouhého pepře
  • 1 kávové lžičky bio trikatu

K podávání

  • lahůdková jarní cibulka
  • pažitka

Postup:

  1. 3/4 tofu rozmixujte do hladka v mixéru. Zbytek tofu pouze rozmačkejte vidličkou nebo mezi prsty.
  2. Rozmixovanou tofu směs smíchejte se zbylými ingrediencemu. Ingredience přidávejte raději v menším množství a postupně přidávejte a ochutnávejte. Každý má rád jistě trochu jinak výraznou chuť a navíc u hořčice záleží i na tom, jak je pálivá a jak celkově chutná. 
  3. S černou solí buďte vždy opatrní a průběžně ochutnávejte. Je o mnoho výraznější a více slaná, než klasická sůl. 
  4. Nakonec, když je chuť dotažená k dokonalosti, přidejte hrst nasekané jarní cibulky a pažitky. 

TIP: Pro věrnější „vajíčkovou“ strukturu, rozmačkejte kousek tofu vidličkou nebo rozdrobte prsty a přidejte až po roxmixování. Podávejte nejlépe s podmáslovým chlebem se smaženou cibulkou, ořechy a semínky, který najdete v následujícím receptu.

 

Podmáslový chléb se smaženou cibulkou, ořechy a semínky

 

double03.jpg

Ingredience na 1 bochník:

  • 200 g pšeničné celozrnné hladké mouky 
  • 300 g pšeničné hladké mouky 
  • 2 kávové lžičky himalásjké soli 
  • 1 vrchovatá lžička jedlé sody 
  • 2 polévkové lžíce medu 
  • 450 g podmáslí 
  • 2 hrsti vlašských ořechů 
  • 1 hrst oblíbených semínek či mixu semínek (my použili slunečnicové a dýňové)
  • 1 kus osmažené červené cibule

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  2. Do hnětací mísy nebo ručně smíchejte nejdříve sypké ingredience – prosejte mouku, přidejte sůl a sodu.
  3. Následně přidejte med, podmáslí, ořechy či semínka a osmaženou cibulku.
  4. Pro zpracování zvolte buď to nástavec typu hák a nechejte těsto zpracovávat 10 minut robota nebo vytvořte těsto rukama. Těsto musí být celistvé a elastické. Pokud těsto zpracováváte v míse, nakonec jej ještě dejte na pomoučenou desku a párkrát přeložte. Těsto by se nemělo lepit. 
  5. Vytvarujte bochník a přemístěte jej na plech s pečícím papírem. 
  6. Nyní chleba uprostřed nakrojte ostrým nožem do kříže.
  7. Dejte hned péct na 40 minut. Po upečení nechte chleba vychladnout alespoň 45 min, nejlépe však hodinu.

 

3. Ořechovo – mrkvová vajíčka v hořké čokoládě

 

double04.jpg

Ingredience na 10–12 kousků:

  • 2 velké oloupané bio mrkve 
  • 2 bio jablka (oloupané a zbavené jadřince) 
  • 1 a 1/4 hrnku sušeného strouhaného bio kokosu 
  • 3/4 hrnku nadrobno nasekaných hrozinek
  • 3/4 hrnku nadrobno nasekaných ořechů (mix kešu, vlašáku, mandlí, lískových … )
  • 1 a 1/2 kávové lžičky mleté bio skořice 
  • 2 kávové lžičky čerstvého zázvoru
  • 1 kávové lžičky kardamonu
  • 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku 
  • špetka himalájské soli 
  • 4 polévkové lžíce mandlového másla 
  • šťáva z půlky limetky 
  • dekorace dle vlastních preferencí (kokos, goji, nasekané kakaové boby, nasekané ořechy…)
  • + 1 a 1/2 tabulky hořké čokolády (min. 75%)

Postup:

  1. Mrkve a jablka nastrouhejte na jemném struhadle. Připravte si plátýnko a z nastrouhaných surovin co nejlépe vymačkejte všechnu šťávu (pak šťávu vypijte, mňam!). 
  2. Když jsou mrkve a jablka v rámci možností odšťavněná, přidejte k nim do mísy všechny další ingredience a dobře společně promíchejte. Směs by měla být měkčí a lehce lepivá, ale mělo by být možné ze směsi lehce tvarovat kuličky. Pokud to nejde, přidejte víc kokosu, ořechů nebo rozinek. 
  3. Ze směsi vytvarujte vajíčka, vyskládejte na prkýnko či talíř a dejte na nejméně půl hodiny odpočinout a ztuhnout do mrazáku.
  4. Mezi tím připravte ve vodní lázní čokoládu. Nechte následně odstát.
  5. Zmrzlá vajíčka napichujte na špejli nebo za pomocí vidličky obalujte v čokoládě a nechte okapat. Čokoláda tuhle běheme pár minut.
  6. Dle chuti a vlastní fantazie ozdobte vajíčka jedlými dekoracemi nebo nechte tak, jak jsou. Skladujte v mrazáku či v ledničce.

TIP: Směs se dá použít také na přípravu enegry balls/bars. Pro přípravu směsi používejte vždy suroviny v bio kvalitě skrze lepší a výraznější chuť!

 

Děkujeme!

 Že navštěvujete náš blog.

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog