Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h - Velikonoční svátky 29.3. a 1.4. zavřeno.

Recept na skořicové šneky s kardamomem

Recept na skořicové šneky s kardamomem

 

Připravte si 325g mouky BIO hladké pšeničné mouky.

*mouku je možné nahradit za bezlepkovou variantu, doporučujeme ozkoušené výrobky pro pečení z kynutého těsto. Např: bezlepkovou směs Jizerka, Schär mix B a nebo čirokovou mouku.

*Pro lepší kynutí z bezlepkových směsí a dosažení jednolitosti těsta je dobré přidat lžíci octa (jablečný nebo vinný). Bezlepkové pečivo je obecně křehčí a více se láme. Po dopečení ho proto nechte zcela vychladnout .

 

 

 

  • 165 g mléka (může být také rostlinný varianta)
  • 60 g másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 8 g droždí
  • špetku lžičky soli

Na náplň:

  • 80 g másla
  • 1–2 lžičky skořice
  • ¼–½ lžičky kardamomu
  • 75 g třtinového cukru

 

 

 

*rozšlehané vejce na potření

*posekané ořechy do náplně (libovolné)

Z připraveného těsta a náplně můžeme dělat mimo klasické šneky také špalíčky zvané Korvalaakit a nebo oblíbené motance Kanelbulle. Stačí se podívat například na Youtube na video návod, kde jsou vidět jednotlivé kroky motání.

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, máslo by mělo být povolené aby s ním šlo lehce pracovat.

K povolenému máslu přilijte mléko. Rozdrobte do směsi droždí, přidejte cukr, vejce, mouku a vypracujte hladké nelepivé těsto. V případě, že bude těsto lepivější, po troškách zapracovávejte další mouku, dokud těsto nepřestane lepit. Poté ho nechte minimálně hodinu zrát na teplejším místě.

Na náplň utřete povolené máslo s cukrem, skořicí a kardamomem.

Těsto po vykynutí rozválejte na necelý půl centimetr a potřete krémem, libovolně můžete také posypat ořechy. Těsto zaviňte a nakrájejte na šneky vysoké cca 3–4 cm. Šneky kladame na plech vymazaný máslem a vyložený pečicím papírem. Necháme ještě chvíli dokynout.

 

Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Dokynuté šneky zlehka potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na cca 17–20 minut (dozlatova). Na začátek pečení doporučujeme dát dospod trouby sklenici vody.

Šneky si můžeme vychutnat jen tak v této zdravější verzi bez polevy a nebo je doplnit (ihned po dopečení) o oblíbenou cukrovou polevu z moučkového cukru, másla, javorového sirupu a mléka a nebo o lehčí vanilkový přeliv z pudingu. Dobrou chuť!

 

 

Děkujeme!

 Že navštěvujete náš blog.

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog 

Mohly by vás také zajímat recepty: Tip na elixír plný energie, Kakaové kuličky s macouAgni čaj na spalování toxinů