Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h

Dýňová polévka s lichořeřišnicí podle Ivety Ječmík Skuherské

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)

je původní jihoamerický druh, který je dnes už rozšířený po celé Evropě. Je to velmi vděčná bylinka, která nám může spestřit jídelníček celé léto až do prvních mrazíků. Na její léčivé účinky se přišlo náhodně, kdy lidé po pravidelné konzumaci zjistili ústup řady obtíží. Léčivé jsou všechny její části. Hlavní účinek je v oblasti urogenitální, kde působí jako přírodní antibiotikum se širokým spektrem. Bylinář Jiří Janča vyzdvihuje její  účinek na stafylokoky, streptokoky, proteus vulgarismu, escherichia coli, salmonely a další druhy bakterií. Její účinek se projevuje i v oblasti dýchacích cest. Z bylinky se dělá i balzám na plíce a různá tonika proti vypadávaní vlasů a také proti lupům. 

Nejjednodušší je nakrájet celou čerstvou kvetoucí nať na drobné kousky a zalít domácí slivovicí. Jinak ji můžete konzumovat v jakékoliv formě, takže přidávat do salátů, do polévek, upravit jako špenát, semena se nakládají do octu jako kapari. Květy krásně ozdobí každé jídlo.

 

Ingredience 

 

Postup

Dýni rozkrájíme (odstraníme jádra a pokud nemáme dýni ze zahrádky oloupeme i slupku), dáme do hrnce. Přidáme bobkový list, sůl, nové koření, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Necháme si čtvtinku dýně stranou.

Po uvaření vytáhneme bobkový list a nové koření a zbytek rozmixujeme. Hustotu polévky si zvolíme podle přidané vody. (Lze použít i jako omáčku k masu).
Zbylou čtvrtku dýně nakrájíme na malé kostičky a lehce orestujeme na olivovém oleji. Pak do pánvičky nastrouháme jednu mrkev na struhadle s většími otvory, přidáme sušený zázvor, trochu kardamomu a asi minutu orestujeme.

Nakonec vezmeme listy lichořeřišnice a nakrájíme je na tenké proužky, které přidáme do rozmixované části polévky. Pár nakrájených menších listů si dáme stranou na ozdobení.

Zvlášť orestujeme (bez tuku) piniové oříšky a dáme stranou. 

Polévku následně servírujeme do misky. Do středu dáme jeden list lichořeřišnice. Na list dáme lžíci bio zakysané smetany. Posypeme jádry granátového jablka a piniovými oříšky. Po obvodu posypeme nakrájenými nudličkami lichořeřišnice.

Přeji dobrou chuť.

 

 

Děkujeme a přejeme Vám dobrou chuť!

 

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog