Bylinkami proti chřipce a nachlazení

Něco na Vás leze? Podívejte se, které bylinky jsou tady pro Vás a jaké recepty si můžete doma připravit.

Nachlazení i chřipka mají společnou příčinu, a sice viry, které denně útočí na náš imunitní systém. Pokud je včas nestačíme zničit, může se jim podařit probít až dovnitř našeho těla a začnou páchat problémy.

Nachlazení má obvykle hladší průběh, trvá tři až sedm dní a je doprovázeno rýmou, kašlem, bolestí v krku a někdy také zvýšenou teplotou. Chřipka má rychlou inkubační dobu (asi tři dny) a velmi rychlý nástup. Jedná se o nakažlivé a nebezpečné onemocnění. Viry se přenáší vzduchem, usadí se nám na sliznicích dýchacích cest a začnou se množit. Horečka může vystoupat až na 40°C, začne nás bolet celé tělo, jsme unavení a vyčerpaní. Každý z nás to ale nejspíš dobře zná…

Tentokrát jsme pro vás připravili pár tipů, jak překonat chřipku a nachlazení rychle a s pomocí přírodních pomocníků z řady bylin:

1. Zůstaňte doma a odpočívejte alespoň pár dní

Pokud se vám podaří podchytit nemoc v začátcích a nebudete tělo zatěžovat zbytečnými aktivitami, podpoříte ho v boji se zákeřnými viry a vyléčení bude o to snazší. Nebojte, nic vám neuteče a každá práce může počkat.

2. Doplňujte tekutiny

Znáte to, už jste slyšeli tisíckrát, ale je to opravdu tak. Je důležité dopřát tělu dostatek tekutin, aby se neustále z těla vylučovaly škodlivé látky. Ideálně popíjejte bylinné čaje a teplou vodu. A které bylinky se hodí nejvíc?

Přírodní antibiotika = takto můžeme nazvat bylinky jako třapatka nachová, bez černý a licho­řeřišnice větší. Třapatka stimuluje imunitní systém, černý bez vám pomůže s pocením (ideálně v kombinaci s lípou obecnou) a lichořeřišnice  působí protizánětlivě. Černý bez pomáhá také od zalehlých uší. Skvělým pomocníkem je i zázvorový čaj z čerstvého nebo i kvalitního sušeného mletého zázvoru. Mletý zázvor má výhodu, že ho můžete rychle přidat   i do vařených jídel.

byliny_ilustrace.jpg

Jak na to? Sušené bylinky se dají lehce sehnat a můžete si z nich udělat nálev a popíjet 1 až 3 krát za den. Nálev připravíme tak, že se jedna lžička sušené byliny na šálek zalije vroucí vodou a nechá se louhovat 5–15 minut s občasným mícháním. Skvělé jsou i alkoholové extrakty z těchto bylin, které pak přidáváte po kapkách do vody nebo teplých nápojů. My jsme letos připravili naši novinku, zahuštěné extrakty z osmi bylin včetně echinacey, lichořeřišnice, květu bezu, proskurníku, divizny a zimolezu. Třeba Vás tako kombinace pod názvem Imunita osloví. Bylinné extrakty a bylinky vůbec je třeba začít užívat u prvních příznaků. Lichořeřišnice se dá také krásně vypěstovat v květináči na balkóně a daří se ji do prvních mrazíků, takže můžete mít stálý přísun listů a květů do salátu. Já na podzim pak bylinu seříznu, dám  do sklenice z okurek, zaleju domácí slivovicí nebo vodkou (42%). Nechám postát 2 týdny , pak zcedím, přeliju do skleněné láhve a mám domácí tinkturu. Dávkuji 30 kapek nebo malou čajovou lžici 3 x denně.

3. V případě silné rýmy, kašle a dalších nepříjemných doprovázejících příznaků nachlazení

Teče vám z nosu? Pomůže vám bylinka zvaná světlík lékařský. Pokud vás naopak trápí v nose hustý hlen, vyzkoušejte si uvařit čaj z celíku zlatobýlu. Zalijte lžičku a pijte třikrát až šestkrát denně, ideálně před jídlem. Pozor celík není vhodný pro dlouhodobé užívání, proto ho pijte maximálně 5 dnů. Je také vhodné udržovat vlhké sliznice. Já ráda používám olejíček Nasja. Je to starodávná ájurvédska receptura, kde najdete extrakty 14 bylin v sezamovém oleji. Je

A jak správně smrkat? Nejdříve jednou, a pak druhou dírkou. V noci si podestelme více hlavu a snažme se zvlhčovat vzduch v ložnici.

Pokud máte kašel, pomůžou vám bylinky jako divizna velkokvětá, proskurník lékařský (ten je ideální v případě suchého a dráždivého kašle) nebo lípa obecná, celík zlatobýl, zimolez japonský…

Můžete vyzkoušet bylinný sirup G.C.M s emblikou lékařskou, justiciou adhatodou, vrcho­lákem myrobalánovým a dalšími bylinkami. U čaje z divizny si dejte pozor na dráždivé usazené mikročástice. Nálev přeceďte přes jemné sítko, nebo nepijte až do dna.

4. Když je vám zima

Zahřejte se kořením – skvěle zahřejí například skořice nebo zázvor. Je dobré mít doma sušený mletý zázvor, který je vždy po ruce a lze ho přidat do všech jídel i nápojů. Skvělá je i směs Trikatu, kde je pepř dlouhý, pepř černý a zázvor lékařský a lze ji přidat do všech masových i zeleninových jídel. K mým oblíbeným patří také kurkuma a kardamom. Kardamom si přidávám i do kávy.

Můžete si udělat koupel s levandulí. 10 polévkových lžic sušených květů levandule zalijeme horkou vodou (2–3 litry) a necháme louhovat 15 minut. Poté nálev scedíme přes sítko a nálev nalejeme do připravené lázně. Krásný rituál před spaním. 

 

5. Nezapomínejte na vitamíny a minerály

Nejlépe je přijímat vitamíny a minerály přirozeně ve stravě. Jezte ovoce v barvách duhy avšak přiměřeně. Ovoce obsahuje fruktózu, která patří k jednoduchým cukrům stejně jako glukóza avšak na rozdíl od glukózy jde přímo do jater (její látková přeměna  není závislá na inzulinu) a v případě, že ji máte nadbytek, přeměňuje se na tuk, který se může usazovat v cévách, mezi orgány (viscerální tuk), může způsobovat poruchy metabolismu jater a další zdravotní komplikace včetně obezity. Kdysi se ovoce jedlo jen v létě, když přirozeně dozrávalo v přírodě. 

Minerální látky i vitamíny najdeme ve tmavé listové zelenině. Skvělými zdroji jsou polníček, rukola, pažitka, petržel, křen, kopr…ale i v jedlých květech jako například sedmikrásky, květy lichořeřišnice…

Abychom vstřebali z naší potravy vše co potřevbujeme, musíme mít v pořádku trávicí systém. Často může být problém se vstřebáváním, kdy vlivem řady různých faktorů (například věk, záněty střev, poruchy střevních sliznic, nadužívání antibiotik a s tím spojená zvýšená proputnost střeva nebo narušená mikrobiota ve střevech…) nejsme schopni potravu dobře natrávit, nebo vstřebávat. Dnes jsou známé skutečnosti, že mikroorganismy v našich střevech nám pomáhají natrávit potravu a produkuji řadu vitaminů. V tomto případě se věnujte obnovení rovnováhy trávicího traktu a než se Vám to podaří, nebojte se sáhnout po kvalitním multivitaminu.

Problémy může působit i nedostatek žaludečních šťáv. V žaludku potřebujeme kyselé prostředí, které likviduje patogeny přijímané ve stravě a také brání bakteriím ze střevi (které nesnášejí kyselé prostředí), aby posutupovali směrem nahoru trávicím traktem. Věkem, vlivem antacid může docházet ke snižování produkce žaludečních kyselin, může se zvednout pH v žaludku a nedojde k dostatečnému rozložení bílkovin. Produkci žaludečních šťáv podpoříte hořčinami, pro regeneraci tenkého střeva a snížení střevní propustnosti můžete použít L-glutamin, quercetin, deglykorizovanou lékořicijilm plavý, aloe vera, proskurník lékařský, zinek­. V případě refluxu můžete vyzkoušet osvědčenou kombinaci embliky lékařské a chebule srdčité.

Pro zlepšení mikrobioty je vhodné užívat probiotika a prebiotika (potrava pro probiotika jako například FOS, inulin). Opět vyhledávejte kvalitu a pokud možno enterosolventní obal kapsle.

Kontrolujte si pravidelně hladiny vitaminu D, který je důležitý pro normální funkci imunitního systému a společně s vi­taminem K a zinkem hrají důležitou roli v podpoře přirozené obranyschopnosti. Vitamin D hraje důležitou roli i při regeneraci střevní výstelky. Když máme nedostatek vitaminu D, nefunguje nám dobře jak imunitní systéme tak ani regenerace střevních sliznic.

6. Vyhýbejte se stresu

Kromě milovaného člověka nebo dobrého přítele, pomůžou adaptogeny – jako je například bazalka posvátná známá jako Tulsi, indický ženšen Ašvaganda, chebule srdčitá známá jako amrita a mnoho dalších. Tulsi čaje mají výjimečnou chuť a v kombinaci s mátou, zázvorem, zeleným čajem nebo ašvagandou poskytnou a spoustou dalších bylinek je lze popíjet v zimě i v létě jako ledové čaje.

Pokud máte strachy a bojíte se „co bude?“, nebojte se požádat o pomoc odborníky, kteří Vás naučí meditovat nebo objevit kouzlo jógy. I hluboké prodýchání po dobu 5 minut pomůže uvolnit tlak v našem nitru. Pohyb na čerstvém vzduchu a kvalitní spánek jsou zásadní pro regeneraci a duševní pohodu.

Vnitřní nespokojenost, špatné vztahy v rámci rodiny nebo na pracovišti způsobují negativní energii, která se v těle ukládá. Pamatujte, že naše podvědomé negativní programy se nám zrcadlí na vztazích s nejbližšími. Potlačme svoje ego a přemýšlejme více srdcem.

fotky_nl_blog_bylinky.jpgRECEPT: Bylinný lektvar první pomoci při nachlazení

INGREDIENCE:

  • 30 g sušeného květu divizny velkokvěté
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce vodky nebo domácí slivovice
  • čistá sklenice s víčkem

POSTUP:

Předehřejte pánev na slabém plamenu, přidejte med, vodku a sušený květ divizny a chvíli zahřívejte (do maximálně do 45°C) a za pomocí vařečky umíchejte těstíčko. Pokud nebude držet pohromadě, přidejte více alkoholu nebo medu. Stále teplé dejte do sklenice, uzavřete a dejte do lednice odležet asi na 4 dny. Základ vydrží až rok a stačí jej kdykoliv zalít horkou vodou jako čaj a nechat louhovat 10–15 minut. Poté stačí scedit a můžete popíjet. Nezapomeňte při přípravě povědět bylinkám, s čím by vám měly pomoct a hezky jim za to poděkujte. Ozdravný šálek připravený s láskou ocení také vaši blízcí. Pro děti a před řízením se ovšem nehodí.

Inhalace pro případ rýmy:  

  • 1 l vody
  • 50 g sušených bylinek (heřmánek, tymián, šalvěj)

Bylinky zalijeme horkou vodou a necháme chvíli louhovat. Pak si přikryjeme hlavu ručníkem a inhalujeme alespoň 10–15 minut. Na noc můžete potřít okolí nosu bylinnými kap­kami Nasja.

Cibule na bolest v krku

  • 1 velká cibule
  •  2–3 lžíce vody
  • Utěrka nebo plátýnko

Nadrobno nakrájenou cibuli dáme do hrnce, podlijeme vodou a za stálého míchání podusíme. Cibuli rozložíme po delším okraji plátýnka, zabalíme zbytkem plátýnka a přiložíme na krk. Necháme působit 1–3 hodiny.

Cibule na kašel

Cibuli nakrájíme nadrobno. Posypeme cukrem, nebo medem a nechám odstát do doby, než vznikne šťávička, která chutná i dětem. Podáváme po lžičkách po 3 hodinách nebo podle potřeby.

 

Přeji Vám pevné zdraví a dobrou imunitu

Za celý tým Ecce Vita Ing. Iveta Ječmík Skuherská, na­turopat, @y­vylife

ev_ivet_blog_kreslici_platno_1.pngDěkujeme!


Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog 

Mohly by vás také zajímat články: vitamin D a jeho význam pro náš imunitní systémSARS- CoV-2Viry a naše tělo, recepty: Pic­kles – domácí fermentovaná zelenina

 

 

 

 

Dotaz

  • Sdílet na facebooku

Email pro obnovení hesla

Buďte přírodě o kousek blíže

Newslettery posíláme jednou týdně. Slibujeme, že se nejedná o žádný spam.
Vaše e-mailová adresa je u nás v bezpečí, přečtěte si naše podmínky
zpracování osobních údajů.

Nová registrace | Zapomenuté heslo | Přihlášení velkoobchod

Přihlášení